Hur styrs ett land som har centralstyre?
När man tänker på ett land som är en enhetsstat tänker man förhoppningsvis på Sverige. Det är nämligen ett land som styrs via centralt styre.
Vad innebär det att vara en enhetsstat?
Man kan lite förenklat säga att i ett land med centralstyre tas alla beslut från regeringen. I Sverige fungerar det så, även om staten delegerar ut makt till regioner och kommuner. I det avlånga landet är det kommunerna som ansvarar för utbildningen i just varje kommun. Det är inte en fråga för regeringen. Samtidigt är det varje region som ansvarar för frågor kring infrastruktur och sjukvård.
Det här för att sjukvården kan påverka till viss del, beroende på i vilken del av landet du bor i. Samtidigt har Sverige en tydlig lagstiftning som gör att alla ska ha rätt till samma vård och utbildning var i Sverige man än bor. Det här är dessutom något som kontrolleras med hjälp av utjämningar i skatteintäkter mellan olika kommuner, för att göra det jämnare.
Inom ett centralstyre kan den centrala makten alltså dela ut uppgifter till bland annat regionerna. Det är inget ovanligt men är å andra sidan inget tecken på att en region har något självstyre. Det stämmer förvisso att det finns politiker såväl på regional som kommunal nivå. De har dessutom rätten att ta vissa beslut. Men i slutändan har den svenska riksdagen och regeringen den stora makten. Det är där beslut tas som påverkar Sverige i stort. Det är också där regioner och kommuners makt kan regleras. Vill staten att regioner till exempel ska få makten över biblioteken i länderna är det ett beslut som måste tas i riksdagen.