Politik och juridik
Det finns många skärningspunkter mellan politik och juridik, där det är vanligt att politiker har en juridisk utbildning och att svenska lagar utformas i samverkan med politik. Vårt EU-medlemskap och den ökande internationaliseringen har resulterat i att de regelsystem som finns ständigt måste värderas och tolkas. Denna uppgift faller på domstolar, advokater samt jurister vid myndigheter och bolag.
Hos Magnusson Advokatbyrå finns möjlighet att få hjälp med frågor som har hög affärsjuridisk komplexitet. De ger professionell juridisk rådgivning till företag, där de tar del av verksamhetens strategi och kultur. På detta sätt kan Magnusson Advokatbyrå bli en rådgivare och strategisk affärspartner som ger mervärde.
Mänskliga rättigheter och juridik
Det finns flera exempel på beröringspunkter mellan juridik och politik. Regler kring mänskliga rättigheter är mer generellt och abstrakt utformade än svenska lagregler. Rättighetsregler måste tolkas i enskilda fall för att kunna ges innehåll. Det är ytterst domstolarna som tolkar detta, vilket kan gå på tvärs mot svensk lagstiftning. Då uppkommer en tydlig konflikt mellan juridik och politik.
Statens rättsliga ansvar att skydda folket
I en rättsstat kan ingen stå över lagen, inte heller staten själv. Om det visar sig att staten inte uppfyller sina förpliktelser gentemot medborgarna går det att hålla den ansvarig i en rättegång. Detta gäller också klimatområdet, där staten har ett ansvar som följer grundlag, lagstiftning, internationell rätt och EU-rätt. Tidigare har klimatprocesser i domstol drivits mot regeringar i bland annat Belgien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Pakistan, Irland och Colombia. En sådan rättsprocess är också möjlig att driva mot Sverige.